Informatie over Whatsapp

Gegevens Whatsapp delen met Facebook uitschakelen

Posted on Posted in Security, Technology, web

Sinds donderdag 25 augustus 2016 heeft Whatsapp de algemene voorwaarden gewijzigd. Dit houdt onder andere in dat ze data mogen delen met Facebook, dit is echter ook uit te schakelen.

Uitschakelen gegevens delen van Whatsapp met Facebook

De gegevens die Whatsapp met Facebook gaat delen zijn vooral meta data, dus met wie, wanneer contact is opgenomen, hoelang er contact is geweest, op welke locaties er contact is geweest en met welke telefoonnummers. De inhoud van de berichten worden niet gedeeld omdat deze versleuteld zijn en dus, volgens Whatsapp, niet zijn in te kijken.

Maar meta data verteld zoals net beschreven wel belangrijke informatie waarmee Facebook waardevolle advertenties kan voorschotelen aan jou als Facebookgebruiker. Omdat hierdoor uw privacy steeds minder wordt is er op dit moment de mogelijkheid om het delen van deze gegevens uit te schakelen. Dit kan op de volgende manier:

Popup voorwaarden Whatsapp accepteren
Nieuwe voorwaarden Whatsapp

Iedereen met de nieuwste applicatie versie van Whatsapp krijgt nu eerst dit scherm te zien, wat direct opvalt is de groene button met akkoord daarin. Daaronder staat echter een wat minder opvallende tekst met een ^ daarnaast. Klik hierop. Vervolgens verschijnt de volgende informatie:

Vinkje delen informatie Whatsapp met Facebook uitschakelen

Boven komt de nieuwe algemene voorwaarden te staan die de oude Whatsapp voorwaarden vervangt. Daaronder komt een tekst te staan over het delen van gegevens met Facebook. Standaard staat deze aangevinkt zoals ook in de afbeelding hierboven. Vink deze uit en klik vervolgens op akkoord. Door dit te doen mag Whatsapp uw gegevens niet delen met Facebook en blijft uw privacy iets meer gewaarborgd. Houdt er echter rekening mee dat Whatsapp onderdeel van Facebook is en dus ten alle tijden de voorwaarden mogen aanpassen waardoor uw gegevens alsnog mogen worden gedeeld met Facebook.

Mocht u de voorwaarden al hebben geaccepteerd kunt u dit alsnog wijzigen in het instellingen menu. Ga hiervoor naar: “Instellingen > Account > Deel mijn accountinformatie in de app”. Hier is het nog, 30 dagen na accepteren, mogelijk om alsnog het vinkje weg te halen. Deze instelling is zichtbaar als je het delen van gegevens met Facebook hebt geactiveerd.

Schending overnamebelofte

Toen in 2014 bekend werd dat Facebook Whatsapp had overgenomen werd er de belofte gedaan dat er nooit en te nimmer gegevens gedeeld zouden gaan worden met Facebook. Door deze wijziging zijn ze dus van deze belofte afgestapt en gaan ze wel degelijk belangrijke informatie met Facebook delen. Om deze reden is de Britse privacywaakhond een onderzoek gestart.